Sestavine:
- 1/4 buče maslenke
- 1 krompir
- 1 koren
- 1/4 rumene čebule
- 1 majhna glava česna
- 1 žlica kvasnih kosmičev
- 1/4 žličke kajenskega popra
- 1/2 žličke sladke paprike
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke kurkume
- dva ščepca mletega črnega popra
- 120ml vode
Testenine:
- 150-160g belokranjskih šurlic
- 1 žlica olivnega olja
- 300g čičerike
- 1/2 čebule
- 60g špinače + za serviranje
- ščepec soli, popra in rdeče paprike
- 50-100ml vode (v kateri so se kuhale testenine)
- Bučna semena
- Ajdovi hrustavčki
Postopek:
- Zelenjavo operemo in jo narežemo na manjše koščke. Bučo in glavo česna poslimo, prelijemo z malce olivnega olja ter pečemo v pečici na 175°, dobrih 25-30 minut.
- Krompir, korenje in čebulo skuhamo v osoljeni vodi, cca. 15- 20 min.
- Ko je zelenjava kuhana in pečena, počakamo, da se malce ohladi. Nato pa vso zelenjavo (priporočam, da si prihraniš še nekaj koščkov/rezin pečene buče za serviranje) damo v blender, začinimo in zmiksamo.
- V loncu skuhamo šurlice (3 minute), jih odcedimo in na hitro speremo s hladno vodo.
- Nato v isti posodi (kjer so se kuhale testenine), popražimo čebulo, samo toliko da postekleni, ji dodamo čičeriko in začinimo s ščepcem soli, poprom in s papriko. Ko je čičerika lepo zapečena znižamo temperaturo, dodamo kuhane testenine in špinačo, malo premešamo in vse skupaj prelijemo z bučno omako. Po potrebi dodamo še malo vode, cca. 50-100ml.
- Kuhamo na zelo nizki temperaturi 1-2 minuti, samo toliko, da se omaka segreje.
- Serviramo s špinačo ali rukulo, rezinami popečene buče in praženimi bučnimi semeni.