Žetev je na vsaki kmetiji največji praznik. Je dan hvaležnosti. Pa tudi dan, ko se pokaže, če smo skozi leto z žitom prav ravnali, za njega dobro skrbeli. In seveda, če je bila Narava do nas dobra in radodarna.
Spodaj delimo nekaj utrinkov iz žetve ene izmed naših njiv pire.
Pira po žetvi zahteva luščenje, potem pa ustrezno skladiščenje in pripravo na nadaljnjo predelavo.
Iz pire na naši kmetiji meljemo pirino moko in pirin zdrob ter naredimo domače pirine kosmiče. Izdelamo tudi pirine makarone in pirine šurlice, vse testenine so na naši kmetiji narejene brez jajc.
Piro pa tudi po posebnem postopku kalimo, s čimer sprožimo kup kemijskih procesov. O tem smo že podrobno pisali v članku Vse o kaljeni moki s kmetije Klepec. Iz nakaljene pire izdelamo priljubljene kaljene pirine kosmiče ter kaljeno pirino moko.